Majestetiske opplevelser på rekke og rad

Hans Majestet Kongens 3. gardekompani (HMKG) gjestet Narvik under Arctic Race sist helg. I løpet av et knapt døgn gjennomførte kompaniet fire offentlige og vidt forskjellige opptredener til glede for et begeistret og tallrikt publikum. For regionens befolkning lot dette på ingen måte gå upåaktet hen.

Se bildegalleri nederst.

Besøket startet med en nærmest historisk utendørskonsert ved øvre fjellheisstasjon. I gråvær og vind strømmet flere hundre publikummere oppover fjellsiden til fots eller med gondol. Til slutt var musikerne fullstendig omsluttet av en 360 graders levegg av folk i alle aldre. Til og med vinden stilnet i det øyeblikket major Bjørn Bogetvedt løftet dirigentstokken og satte i gang det som ble en times sjarmoffensiv med kjente melodier, rytmiske sprell og pur spilleglede.

Gaute Skoglund, ansvarlig for Race Village og Folkefest i ARN Narvik, viser til at det kom velkjente marsjer som Bojarenes inntogsmarsj, Valdresmarsjen og Gammel jegermarsj, men også flere fengende nummer med latinamerikanske rytmer. Blant disse er det nok mange som vil huske den energiske låta Hercab med flere musikere i «fri dressur» anført av barytonsaksofonist Jonas Eskeland og trombonist David Miller.

Imponerte med sang også

– Mange ble nok både overrasket og rørt når musikktroppen i tillegg stemte i med en imponerende versjon av Bruremarsj fra Lødingen – i firstemt korsang! Video av denne ble delt på ARN Narviks Facebookside, og er torsdag formiddag sett mer enn 7000 ganger, sier Skoglund.

 Årets kontingent opplyses for øvrig å være den første med mer enn 50 prosent jenter i musikktroppen, hvilket skapte en fin og balansert klang i kompaniets sangnummer.

Berømt i hele verden

Søndagen startet med full oppvisningsdrill på Narvik stadion, den såkalte Ola-drillen. Her deltok både musikk-, signal- og drilltroppen som til sammen utgjør over 130 jenter og gutter.

– Utdrag av denne drillen har gjort Garden og Norge berømt i hele verden, og på internasjonale stevner og militær-tattoer har våre 19 år gamle vernepliktige soldater hevdet seg mot profesjonelle aktører. Dette krever tusenvis av treningstimer under kyndig ledelse, men har også vist at man kan få til svært imponerende resultater på kort tid med en gruppe motivert norsk ungdom, sier Skoglund.

En nærmest fullsatt tribune på Narvik stadion lot seg begeistre av intrikate formasjonsdriller samt halsbrekkende våpenkast og geværsalutt. Og da 3. Gardekompani etter en innholdsrik halvtime bød oss farvel med en inderlig vokalversjon av Barndomsminne fra Nordland, etterfulgt av signaltrompetenes «tappenstrek», var opplevelsen komplett og mangt et øye fuktig.

Plassmangel i Narvik sentrum

Etter den eventyrlige oppslutningen med hundrevis av mennesker på konsertene i Narvikfjellet og på stadion, var arrangøren spent på om man var nådd et metningspunkt for konsertene med HMKG. Men nei, også torgkonserten og den påfølgende gatedrillen i Kongens gate forårsaket plassmangel i Narvik sentrum. Selv det enorme trappeamfiet utenfor det 4. hjørnet ble på langt nær tilstrekkelig for et tusentalls publikum som ville overvære torgkonserten.

ARN Narvik er både stolt og takknemlig etter besøket fra H.M.K. 3. gardekompani.

– Dette overgikk alle våre forventninger», uttaler ansvarlig for Race Village og Folkefest, Gaute Skoglund.

– Selv om besøket krevde en god del planlegging og koordinering av prosjektgruppa, er gardekompaniet så profesjonell at det alltid finnes løsninger. Som de selv sier: De er her for å løse oppdrag! Gardistene gjestet Narvik kun få dager før dimisjon, og de fremsto nok derfor som en ekstra sammensveiset og humørfylt gjeng, sier han.

Kom snart igjen!

ARN Narvik vil også berømme publikum som sluttet så godt opp om arrangementene, og Skoglund opplyser at Garden selv var strålende fornøyd etter oppholdet i Narvik. Og vi sier bare: Kjære Hans Majestet Kongens 3. gardekompani – kom snart igjen!