Kulturfesten Arctic Race of Norway

I tillegg til ARN-helgas naturlige toppidrettsfokus, kan man trygt hevde at kulturopplevelser og folkefest hadde en sentral plass.

Se bildeserie nederst.

Foruten et 20-talls samarbeidspartnere som i markedsområdet Race Village på torget disket opp med smaksprøver, gaver og aktiviteter, produserte ARN Narvik selv flere kulturarrangementer i samarbeid med gode samarbeidspartnere.

Musikk til å dø av

På Narvik bibliotek serverte Musikk i Nordland ikke mindre enn tre lunsjkonserter på rekke og rad. På programmet sto et potpourri av musikk fra kjente krim-serier, spesielt arrangert for det profesjonelle MiNensemblet. Konsertene var godt besøkt og publikum koste seg mens flere humret og nikket gjenkjennende til melodiene som ble servert.

E det bærre rampate onga i Narvik?!

Lørdagens familieshow ble en svært variert meny av underholdning for både barn og voksne. På en fullsatt rådhusplass fikk sjørøveren Kaptein Vannskrekk barna til å hyle ellevilt i benkeradene. Flere av scenetriksene ble på en komisk, og gjerne smertefull måte, sabotert av hjelpende barn fra publikum. Dette medførte at kapteinen ved flere tilfeller utbrøt: – E det bærre rampate onga i Narvik?! – til hysterisk latter fra tallrike rampunger i alle aldre.

Høydepunktet for mange var nok likevel Erik Mogenos imponerende buktaler-ferdigheter, godt hjulpet av Rotta Geir og Kaninen Kalle.

– Mogenos elegante og spissfindige komikk fikk på en herlig måte voksne og barn til å le på samme tid, selv om de ikke nødvendigvis lo av de samme tingene, sier Gaute Skoglund, prosjektleder for Folkefest og Race Village i ARN Narvik.

Etter showet ble det lange køer av barn som benyttet tilbudet om å ta selfie med utøverne, eller å delta på kanonskyting og pirat-rodeo. Publikum fikk også mulighet til å hilse på verdens største sjørøver Kaptein Storfot, som plutselig dukket opp midt på Rådhusplassen.

Tråkk’n’råll

En lang rekke utøvere fra hele regionen stilte søndag opp gratis på utendørsscenen for å bidra til folkefesten. Kulturdugnaden Tråkk’n’råll utgjorde en herlig blanding av uttrykk og sjangre, amatører og profesjonelle.

– Fellesnevneren var imidlertid at alle utøverne leverte prestasjoner med sjarm, innlevelse og imponerende høyt nivå. Både Bjerkvik, Gratangen, Ballangen, Liland og Narvik, og sikkert enda flere steder, var representert blant de 14 utøvere eller grupper som ble presentert på scenen. Det blir fort feil å trekke frem høydepunkter i en slik variert konsert, men det er likevel vanskelig å unngå 15 år gamle Inna Marja Amundsen fra Liland. Fra å være betegnet som «lokal barnestjerne», har hun nå tatt steget mot det som ligner en moden og stilsikker samisk artist. Både hennes vokalprestasjoner og sceneopptreden vitner om at Liland-jenta nå er klar for større oppgaver, sier Skoglund.

Tråkk’n’råll avsluttet også med et energisk og flott gjenhør med Christina Remman band. Bandet er denne høsten klar for innspilling av nye låter på nordnorsk, og opptredenen under ARN ga absolutt mersmak! 

– Vi er svært fornøyde med gjennomføringen av de kulturelle arrangementene i ARN-helga, uttaler Gaute Skoglund, ansvarlig for Race Village og Folkefest på vegne av prosjektgruppa ARN Narvik.

– Rigging og drift av en storscene i sentrum utgjør en betydelig kostnad for prosjektet. Men når vi ser på oppslutningen fra regionale utøvere og reaksjonen fra de mange fremmøtte, er vi stolte over at vi prioriterte dette, sier han.

I følge Skoglund var det en helt bevisst tanke at arrangementene skulle samle utøvere fra hele regionen, ikke minst med tanke på den forestående kommunesammenslåingen.

– Noe av kulturens kraft er jo nettopp at den er samlende og mellom-menneskelig, og derfor mener vi at kulturdugnaden Tråkk’n’råll var et viktig symbolarrangement spesielt nå i høst, avslutter Skoglund.

Foto: Steffen Normark/Normark photography og Vigdis Bogholm